30 november 2006

Julmix

Är det Advent, Lucia, Jul eller Trettondag? För den sekulariserade människan spelar kyrkans högtider allt mindre roll. Vi blandar friskt Kalle Anka med Jesusbarnet och de vise männen. Vid julkonserter mixas glatt Hej tomtegubbar med Stilla natt, Gläns över sjö och strand, Tänd ett ljus, Rudolph med röda mulen och Ser du stjärnan i det blå.
Eftersom jag själv är rätt sekulär reagerar jag inte längre och har resignerat eftersom det ändå är affärsmännen och dagispersonalen som sätter agendan och bestämmer hur julen ska firas.

Men den kyrkomusiker som försöker protestera genom att skilja högtiderna och repertoaren åt blir genast påhoppad och anklagad för att vara bakåtsträvare och otidsenlig.

[Foto: Jim Elfström/IKON]

23 november 2006

Tack Brahms

Tack för den musik du gav mig. Tack för att jag fick ge den vidare.

Historien är fylld av konstnärer som fortfarande idag ger oss nutida människor möjligheten att fara vidare. Att se världen i nytt ljus. Att se på våra medpassagerare med nya ögon. Att tänka egna tankar och att förstå andras tankar. Att ha egna känslor och att förstå andras känslor.

Frågan är vad vi lämnar efter oss för kommande generationer att leva av? Big Brother? Lasse Stefanz?

Tack Johannes! Nu ska jag ägna mig åt Johann Sebastian ett år och sen får vi se…

7 november 2006

Till Lindansaren

Har laptopen stannat
är tankarna slut?
Det är ju förbannat
om du dansat ut!

Din tystnad är plåga!
Vad var det som hände?
Var är den låga
som smekte och brände?

Är linan din brusten,
vad är det som sker?
Saknar du lusten –
du skriver ej mer?

1 november 2006

Inga helgons dag

Denna Allhelgonadag, den 1 november, som ursprungligen är en glädjens dag då kyrkans alla helgon ska firas (Lyssna förresten gärna på Riktig musik i P2 som sändes igår.), har jag och fyra andra professionella kördirigenter skickat en skrivelse till Linköpings kommun. Bakgrunden är att kultur- och fritidsnämndens ordförande i olika sammanhang sagt att han tycker att kommunen ska satsa på körlivet i Linköping. Men sen händer inget. Jag får en obehaglig känsla av att politiker ibland säger saker som de inte menar. Bara för att tillfredsställa väljarna. Eller tysta opinionen. Kan det verkligen vara så? Politiker är väl som vi andra – inga helgon precis.
Inga helgons dag.